Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

De laatste salvo's

Mathieu Vanhaelewyn

Het verhaal van de 242 vergeten executies in België (1944-1950)

Tussen 1944 en 1950 werden in België 242 mannen en vrouwen geëxecuteerd op bevel van de rechtbank. Merkwaardig dat de Belgische staat plots zo ‘trigger happy’ was, want de laatste burgerrechtelijke executie dateerde al van 1863… 

Historicus Mathieu Vanhaelewyn vertelt het verhaal van de laatste, vergeten executies in België. Wie waren deze mensen? Wat hadden ze misdaan? Hoe gingen die executies in hun werk? En waarom is het bloedige verhaal van ‘de 242’ al die jaren zo weinig aan de oppervlakte gekomen?

Blader in het boek

thema

Actua

pag.

224

uitgave

22/06/2016

materiaal

Softcover

formaat

150 x 230 mm

status

Uitverkocht

ISBN

9789089316424

"Over de repressie en epuratie verscheen er al heel wat literatuur maar Mathieu Vanhaelewyn komt de verdienste toe dat hij de eerste is, die uitsluitend handelt over de uitgevoerde doodvonnissen. Het werk is een aanrader."

Pieter-Jan Verstraete voor Kunsttijdschrift Vlaanderen

De meeste terechtgestelden werden voorgoed uit de geschiedenis geschoten

De laatste executies kaderden in de repressie die op het einde van en na de Tweede Wereldoorlog een reactie was op de Duitse bezetting en de collaboratie. De meeste geëxecuteerden waren dan ook (vermeende) oorlogsmisdadigers of collaborateurs. Het allerlaatste salvo werd afgevuurd op 9 augustus 1950. Daarna werd de doodstraf in ons land nog wel uitgesproken, maar nooit meer uitgevoerd.

Anderen kochten ook

de auteur

Mathieu Vanhaelewyn

De laatste salvo's

Nog geen reviews