Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Inzicht en illusies

Filip Buekens

Inleiding tot de filosofie

Waarheid verdient in tijden van nepnieuws en post-truth bijzondere aandacht. Maar wat is waarheid eigenlijk? Is ze een bruikbare richtlijn voor een deugdelijke, op kennis gebaseerde manier van leven? Zijn waarheidsnormen westerse uitvindsels? En hoe vatbaar is wetenschap voor kromdenken? 

Filosofie wordt vaak gezien als een zingevingssysteem dat alles in één klap probeert te verhelderen. Maar in die zoektocht naar inzicht zijn we immens manipuleerbaar, bijvoorbeeld door goeroes en obscurantisten. Het is de taak van de filosofie om inzicht van illusie te onderscheiden. Daarvoor gebruiken we de ‘analytische’ stijl van filosoferen. 

Dit boek biedt een glasheldere, eigenzinnige inleiding op filosofische thema’s als begripsillusies, epistemische deugden en wijdverspreide misvattingen over het begrip waarheid. We maken kennis met eminente, maar ook met minder bekende denkers zoals Hume, Kant, Foucault, Wilfrid Sellars en Frank Ramsey, en zoeken uit waarom hun ideeën relevant zijn om ons manifeste beeld van de wereld te begrijpen. Dat maakt Inzicht en illusies een onmisbaar werk voor al wie kritisch denkend in de wereld wil staan. 


Geerdt Magiels (bioloog en filosoof)

'Filip Buekens voert je mee op een idiosyncratische, innemende en inspirerende tocht door de filosofie op zoek naar antwoorden op de vraag wat filosofie eigenlijk is of kan. Nauwgezet, kritisch en logisch redenerend ontleedt hij de problemen waar een nadenkend mens zich vroeg of laat voor gesteld weet als je wil weten wat er kan geweten worden en hoe je daarover kan spreken. Tussen een wandeling met de hond Kripke en het kraken van de kluizen van Monte Carlo in, brengt hij een ode aan nieuwsgierigheid en kennis. Hij botst met oude draken zoals Kant, Nietzsche, Heidegger of Foucault en volgt de heldere sporen van eminente maar vaak onbekende denkers zoals Sellars, Quine, Ramsey, Haack of Wittgenstein. Die laatste blijkt met Buekens als gids geen hermetische filosoof maar een baken voor een beter begrip van onszelf, van elkaar en van de wereld.'


Maarten Boudry (filosoof, UGent)

'Van filosofen wil de karikatuur dat ze vanuit hun leunstoel allerlei diepe inzichten bedenken over de Wereld of het Zijn, en dat ze zich bij voorkeur in ondoorgrondelijke taal uitdrukken. Filip Buekens doet geen van beide. Hij verkiest precieze, zorgvuldige en transparante argumenten boven mistige dikdoenerij. Zijn instrument is het analytisch scalpel, niet de brede metafysische kwast. In tegenstelling tot vele collega’s heeft hij als filosoof ook respect voor wetenschap, en tevens een fijne neus voor onzin, obscurantisme en drogredenen. In dit nieuwe boek ontleedt Buekens zorgvuldige concepten als kennis, waarheid, overtuiging en illusie, die we allemaal onnadenkend gebruiken ons dagelijkse leven, zonder te begrijpen hoe we ze begrijpen.'

Blader in het boek
€ 39,95
Levertermijn is 1 tot 2 werkdagen. Deze termijn kan oplopen door drukte bij de postbedrijven.
Wanneer je van maandag tot donderdag voor 22u bestelt, wordt doorgaans de volgende dag geleverd. We doen onze uiterste om deze termijn te garanderen. We werken hiervoor met externe partners. Tijdens feestdagen en in sommige gevallen kan het zijn dat de bezorging vertraging oploopt.
geen verzendingskost

thema

Owl Press

pag.

296

uitgave

06/09/2021

materiaal

Softcover

formaat

160 x 240 mm

status

Op voorraad

Taal

Nederlands

ISBN

9789463935333

de auteur

Filip Buekens

Inzicht en illusies

Nog geen reviews