Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Ken jezelf

Yvan Houtteman

Inleiding in de filosofie

In tijden waarin alles een direct praktisch nut moet hebben, vragen sommigen zich soms af: wat ben je nu met filosofie? Nochtans is filosoferen de manier bij uitstek om te ontsnappen aan de waan van de dag en stil te staan bij wat er echt toe doet. Door te denken leer je jezelf kennen.

Ken jezelf is een inleidend handboek over filosofie. Het boek volgt een historische lijn waarbij de belangrijkste ideeën en stromingen worden behandeld. Voorts belicht elk hoofdstuk een van de ‘grote vragen’, zoals de vraag of er absolute waarheid bestaat, of we een vrije wil hebben, wat geluk is of wat de verlichting ons heeft bijgebracht. De antwoorden zijn niet eenduidig, maar tasten af en laten de lezer zelf tot een oordeel komen. Ten slotte komt in elk hoofdstuk de vraag naar zelfkennis aan bod, nu eens psychologisch of existentieel, dan weer politiek of ethisch. Wie ben ik en wat is het ‘zelf ’?

Via deze drie invalshoeken – het historisch overzicht, de grote thema’s en de queeste ‘ken jezelf ’ – wordt de lezer verschillende manieren aangereikt om de wereld en zichzelf beter te begrijpen.

Blader in het boek
€ 31,50
Levertermijn is 1 tot 2 werkdagen. Deze termijn kan oplopen door drukte bij de postbedrijven.
Wanneer je van maandag tot donderdag voor 22u bestelt, wordt doorgaans de volgende dag geleverd. We doen onze uiterste om deze termijn te garanderen. We werken hiervoor met externe partners. Tijdens feestdagen en in sommige gevallen kan het zijn dat de bezorging vertraging oploopt.
geen verzendingskost

thema

Owl Press

pag.

280

uitgave

02/09/2019

materiaal

Softcover

formaat

160x240mm

status

Op voorraad

ISBN

9789463930284

Anderen kochten ook

de auteur

Yvan Houtteman

Ken jezelf

5
Gebaseerd op 1 reviews


30/10/2019
Wat hebben jonge mensen, geboren in het derde millennium, nog aan een geschiedenis van de filosofie? En hoe kunnen de ouderen onder ons de recente ontwikkelingen in maatschappij- en het mensbeeld nog begrijpen ? Alhoewel zijn eigen studenten de aanleiding vormden voor het schrijven van “Ken Jezelf”, zou ik het boek van Yvan Houtteman aan iedereen willen aanbevelen. Met dit nieuwe boek toont hij dat de geschiedenis van de wijsbegeerte geen dode materie is, maar aan de hand van talrijke bespiegelingen en voorbeelden laat hij zien hoe ideeën van vroeger voortleven in het heden. Het boek is erg leesbaar en toch alles behalve een loutere weergave van ideeën. Vanaf de ‘eerste filosoof’ Thales van Milete tot de recente filosofen Emmanuel Levinas en Hannah Arendt passeren tal van relevante denkers de revue , telkens ingeleid met een historische duiding. De focus richt zich hierbij op de essentie van de filosofie, de zoektocht naar wijsheid en zelfkennis, hertaald naar onze tijd en op een heldere manier voorgesteld. Begrippen als eudaimonia bij Aristoteles, het Ding op zich bij Kant, de Eeuwige Wederkeer van Nietzsche en het Dasein van Heidegger zijn enkele van de vele begrippen waarmee de auteur de lezer moeiteloos naar belangrijke filosofische vragen en discussies leidt. De talrijke citaten ondersteunen de lezer om zelf na te denken en stil te staan bij zijn eigen ideeën, bekommernissen en verzuchtingen. Inderdaad, de tweede grote verdienste van het boek is dat het aanzet om zelf filosofisch aan de slag te gaan met thema’s zoals geluk, vrijheid, waarheid en zingeving en inzicht te krijgen in de verschillen tussen verlichting, romantiek en postmodernisme. Uiteindelijk komt elk hoofdstuk neer op de queeste van Thales: “Ken Jezelf”. Wie of wat is dat zelf, waar we steeds naar verwijzen. De auteur biedt de lezer verschillende manieren aan om die vraag te beantwoorden. Het is aan de lezer om uit te zoeken welke antwoorden hem inspireren.