Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

10 tips voor ouders van sportende kinderen

Een kind dat uitblinkt in zijn of haar sport, het bezorgt ouders een overdosis aan trots. Toch is een competitiesporter in je gezin niet altijd evident. Organisatorisch, maar ook opvoedkundig word je als ouder wel al eens uitgedaagd. Waar trek je de lijn?

In 'Vergeet je sportzak niet' bundelen auteurs Veerle Valaert en Stefanie Falat hun bevindingen, verhalen en tips. Een onmisbaar boek voor ieder gezin waar sport een prominente plaats inneemt.

10 maal advies voor ouders met sportende kinderen

Kies de juiste sport
Een kind dat je juiste sport heeft gevonden (wat past bij wat hij/zij graag doet en goed kan) is bevlogen en heeft de juiste motivatie om zelf te doen wat moet gebeuren. Zoals op tijd in bed, gezond eten,...
Ga actief op zoek naar informatie
Veel clubs ontsluiten op tijd de wedstrijdagenda, trainingsuren, nodig materiaal, te maken kosten,...... Ga actief op zoek naar informatie bij de ouders, de coaches, de websites van de club, de federatie, sport vlaanderen,.. Geef die informatie een plaats in je eigen leven (agenda, budgetoverzicht,...)
Focus op het positieve
Door jezelf steeds voor te houden wat de positieve gevolgen zijn van de sport op de ontwikkeling van je kind, zal je zelf ook gemotiveerd zijn om het kind te laten verder doen. De competitiesporter wordt zelfredzaam, zelfstandig, leert zichzelf mentale truukjes, bouwt een netwerk op, leert omgaan met winnen en verliezen,...
Zorgen voor en ontzorgen
Opvoeden is zorgen voor.... zorgen voor materiaal, voor heen – en weer vervoer, voor mentale ondersteuning,... Opvoeden is ook ontzorgen. Die hindernissen wegnemen die het voor de sporter moeilijk maken om te groeien. Een kind groeit elk jaar en kan elk jaar iets meer. Groei mee met het kind, hou het niet klein.
Hou je rol vast
Als ouder ben je een in de eerste plaats een ouder. Vanuit je rol als ouder kan je je kind ook aanmoedigen op die waarden die voor jou belangrijk zijn. Zo hou je het sporttechnische voor de coach.
Sportganiseer
Eens de data verzameld, dan is het zoals in elk goed draaiend bedrijf: organiseren, plannen, prioriteiten, combineren, efficiënt gebruik van de tijd,... Door de planning visueel te maken op een groot planbord. ziet iedereen van het gezin waar wie is. Wie misschien kan combineren en waar zelf moet gezocht worden naar een oplossing. Zelfs jonge kinderen krijgen zo controle over tenminste een deeltje van het sporten: de planning. Naarmate de kinderen groter worden, schrijven ze hun deeltjes er zelf bij.
Combineer school en sport
Per leeftijd, zijn er via de scholen specifieke ondersteuning. Vraag zeker na bij de school wat mogelijkheden zijn, hoe studie en sport te combineren valt en wat de voorwaarden zijn voor een topsportstatuut.
Wees een voorbeeld als ouder
Sport is ook een way of living, een mindset. Maak sport functioneel in je leven. Niet iets wat erbij komt. Het gaat niet over het winnen, of het resultaat. Het gaat over de inzet, over de passie, over ergens voor willen gaan en jezelf uitdagen. Het gaat over een gezonde portie ambitie die je fris houdt.
Wees waakzaam. Zorg voor een basislaag aan vertrouwen
Een sportloopbaan gaat gepaard met ups en downs. Wanneer je kan zorgen dat de sporter ten alle tijde terecht kan in een gezellig nest en een thuis vol vertrouwen, kan je veranderingen detecteren. Pesten, angst, grensonverschrijdend gedrag... Zoek gerust hulp waar je het als ouder zelf even niet ziet zitten.
Geniet
Geniet van wat het je bijbrengt, van de intense en mooie wedstrijdmomenten. Vergeet jezelf niet. Je hebt als ouder naast de taxirol nog andere rollen te spelen. Je bent zelf ook dochter of zoon van, of zus of broer van, vriend of vriendin van en collega. We hebben meerdere bordjes hoog te houden en rond te draaien. Vergeet jezelf dus niet. Zorg dat je de tijd vindt om overal zelf van te genieten. #sportersbelevenmeer.

Sportganiseer je!

Door je te sportganiseren kan sport, ook competitiesport, een mooie plaats krijgen in je gezinsleven. Lees er alles over in het boek 'Vergeet je sportzak niet'. Aanbevolen door Sport Vlaanderen
Ontdek 'Vergeet je sportzak niet'

Anderen kochten ook