Alexander Witpas over Happy Sex: 'Werken aan problemen met je seksleven maakt niet per se gelukkiger'
Buitenstaanders denken soms dat ik in mijn praktijk vooral koppels zie die nog nooit hebben stilgestaan bij hun seksleven, en niet met elkaar praten. En dat gebeurt wel eens. Maar bij de meerderheid is dat niet het geval. De meerderheid heeft zich compleet suf gepiekerd en heeft zich meestal ook al een ongeluk gepraat. In het slechtste geval gaat dat ongeveer als volgt.
Je suf piekeren over je seksleven in 6 stappen
Negatieve associaties saboteren je zin in seks
Wie in dit stadium is beland, zit in een slechte positie om seksueel geluk te ervaren. Het voort durend focussen op problemen, in je hoofd, in de gesprekken met je partner en bij de hulpverlener, zorgt ervoor dat je seks vooral associeert met problemen, negatieve gevoelens en conflicten. Al die negatieve associaties saboteren je zin in seks en je vermogen om opgewonden te geraken. Dat bevestigt dan weer hoe moeilijk de situatie wel is.
Heel wat mensen komen in deze vicieuze cirkel terecht. Niet omdat ze seks niet belangrijk vinden, of omdat ze te lui zijn om aan hun seksleven te werken, of omdat ze hun partner niet graag zien, of omdat ze niet kunnen praten over hun gevoelens.
Wel omdat overmatig focussen op problemen en negatieve gevoelens mensen niet gelukkig maakt. Als je alleen maar op zoek gaat naar problemen, vind je geen geluk. Je vindt enkel meer problemen. Als je alleen maar stilstaat bij gevoelens van angst, verdriet, kwaadheid en machteloosheid, voel je je niet gelukkig maar angstig, verdrietig, kwaad en machteloos. En als je iemand alleen maar vertelt wat hij of zij verkeerd doet, dan is er geen ruimte voor liefde of seksueel verlangen, maar creëer je afstand en conflicten.
Is onderdrukken dan beter?
Waarschijnlijk denk je nu: “Is het dan beter om pijnlijke gevoelens
te onderdrukken? Is het beter om te zwijgen tegen je partner als je
ongelukkig bent, en om nooit hulp te zoeken? Moet je dan doen
alsof problemen niet bestaan? Word je daar dan wel gelukkig van?”
Het antwoord is: “Neen, dat is niet beter.”
Als je seksleven niet loopt zoals je het zou willen, en je hebt daar last van, dan is het goed dat je stilstaat bij je gevoelens. Het is noodzakelijk om na te denken over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Het is ook maar logisch dat je je partner laat weten wat er in je omgaat, en dat hij of zij jou laat weten wat er bij hem of haar speelt. En als je er samen niet uitraakt, dan is het een goed idee om naar een seksuoloog te gaan. Die kan samen met jullie nog eens alles op een rijtje zetten. Maar dat is niet genoeg. Focussen op problemen en pijn is soms nodig, maar het maakt je op termijn alleen gelukkig als je tegelijkertijd ook focust op andere zaken. Dat is het belangrijkste wat er je te doen staat.
