Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Chris Dusauchoit: "Waarom Cesar Milan ongelijk heeft over honden"

Is jouw hond een machtshongerige wolf? Mag Bobby niet in de zetel omdat dat jouw plekje is? Probeer je je hond op alle mogelijke manieren duidelijk te maken dat jij de leider van de roedel bent? Wat als honden eigenlijk helemaal geen roedeldieren zijn? Chris Dusauchoit gaat - in zijn boek ‘Honden zoals ze echt zijn’ - helemaal in tegen een aantal methodes van de bekendste hondenfluisteraar, Cesar Millan.

Het ‘dominantieritueel’

Je hond af en toe eens op de rug draaien om te tonen dat jij de baas bent. Cesar Millan noemt het het dominantieritueel en zweert erbij. Het komt erop neer dat je je wilde hond op zijn rug duwt en daar een tijdje houdt tot hij niet meer beweegt. Zo zouden wolven het ook doen volgens Millan. Belachelijk vindt Chris Dusauchoit het: “Een wolf of een hond die een ander bijt of duwt tot die op zijn rug ligt, dat zou nogal een maneuver zijn, een combinatie van klemzetten en uit evenwicht brengen, judo met tanden.” Op die manier forceert Millan in feite een relatie met de hond. In het echt werpt de hond zichzelf op de grond om zijn buik aan te bieden, een zeer kwetstbaar lichaamsdeel, als teken van onderdanigheid.

De hond mag nooit als eerste door de deur, dat is een privilege voor de roedelleider

“Je kan inderdaad voluit op je gezicht vallen met een hond die aan de leiband door het deurgat springt, maar dat doet hij waarschijnlijk omdat hij door het dolle heen is omdat hij mee mág, niet omdat hij jou een minkukel vindt”, zegt Dusauchoit. Als je er op let, merk je dat je hond tegen het eind van de wandeling helemaal niet meer trekt. Zou het dan kunnen dat hij minder dominant is geworden, of is het beestje gewoon moe?

Je mag je viervoeter pas te eten geven nadat je zelf hebt gegeten.

In een roedel zou de alfa ook eerst eten. Is dat wel zo? “Als een roedel genoeg te eten heeft, dan is er geen grommetje te horen bij het eten en als het minder is, zijn het vaak de kleinsten die eerst mogen”, vertelt Dusauchoit. Waarom denken wij dan bij hoog en bij laag het omgekeerde.

"Ook al wordt de dominantietheorie ontkracht, het was al in het collectieve geheugen opgenomen. "

Chris Dusauchoit

Ma, pa en de kinderen

David Mech, de Akela van de wolvenwetenschap volgens Dusauchoit, bracht in 1970 zijn boek uit: ‘The Wolf: Ecology and Behavior of an Endangered Species’. Daarin schrijft hij over het alfapaar en de constante onderlinge wedijver om de hiërarchie aan te houden. Het boek was een hit en de bevindingen werden overal overgenomen. Belangrijk detail: Mech baseerde dat boek enkel op de observaties van wolven in gevangenschap.

“Door toenemende observaties van wilde wolven kwam er plots een heel ander, verbluffend beeld naar boven. Er is helemaal geen sprake van een militaire hiërarchie waarbinnen iedereen probeert op te klimmen en naar de mindere trapt tot je onderaan bent bij de underwolf. Niets van, de roedel dat is gewoon ma, pa en de kinderen!”, zegt Dusauchoit in zijn boek. Jonge wolven durven er nog niet aan denken om vader van zijn alfatroon te stoten. “David Mech heeft aan het eind van de vorige eeuw een nieuw boek geschreven over wolven waarin hij zijn eigen theorie over de alfa-wolf doorspoelt. Hij heeft zijn uitgeverij meermaals gesmeekt om zijn eerste boeken niet meer te drukken, maar helaas.”

Ook al werd die dominantietheorie ontkracht, het was al in het collectieve geheugen opgenomen. We nemen klakkeloos tips en tricks over hoe we onze hond moeten opvoeden, maar dat die gebaseerd zijn op een compleet achterhaalde theorie lijkt ons nog niet te overtuigen. Misschien doet Dusauchoit het beter in ‘Honden hoe ze echt zijn.’

Eerder weet- dan een doe-boek

In het boek 'Honden zoals ze echt zijn' lees je een boeiend verhaal over de verbazingwekkende oorsprong van de hond. Chris vertelt honderduit over de intelligentie van de honden en hoe ze onder ons vel kruipen. Kortom: een zoektocht naar de ware aard van de hond.
Ontdek de ware aard van de hond

Anderen kochten ook