Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Uit 'Het mooiste van koers': Jonas Heyerick in het zog van Frederico Bahamontes

Het wielermuseum in Roeselare opende op 8 september 2018 opnieuw zijn deuren. Onder de naam KOERS herbergt dit museum een indrukwekkende collectie iconische voorwerpen. In het boek 'Het mooiste van koers' worden de allermooiste voorwerpen in beeld en woord getoond en geduid door coureurs, journalisten en wielerfanaten.

In het fragment 'Het spoor van de adelaar' beschrijft wielerjournalist Jonas Heyerick een stukje ontstaansgeschiedenis van het tijdschrift BAHAMONTES gekoppeld aan het bronzen aandenken dat Frederico Bahamontes, de adelaar van Toledo, ontving na zijn overwinning in de tour van 1959.

Het spoor van de adelaar

Het was een zomerse avond in 2012. Er waren al redelijk wat biertjes geconsumeerd – we houden nogal van cols allerhande – en de sfeer was opperbest. We hadden namelijk zonet beslist dat we een wielermagazine zouden gaan maken. Niet zomaar het zoveelste wielermagazine, maar wel hét allerbeste wielermagazine ter wereld. We wisten al hoe het er uit zou moeten zien, we wisten al wat er in zou moeten staan en we wisten al wie er aan zou moeten meewerken. Alleen wisten we nog niet hoe we het zouden gaan noemen. We schonken de glazen nog eens vol en begonnen aan een rondje ‘namen noemen’. Tientallen mogelijke namen passeerden de revue, de ene al beter dan de andere. Het waren vooral wielertermen die op tafel werden gegooid – Guidon, Peloton, Vitesse, Mekanieker, 52/12 … – maar het aha-moment bleef uit. Tot een der aanwezige breinstormers zijn glas in de lucht stak en verkondigde dat we het misschien moesten zoeken bij de naam van een col, of van een bekende ex-wielrenner. ‘Bahamontes bijvoorbeeld’, gooide hij er in één adem achteraan. En toen werd het stil aan tafel … Héél stil.

Een zestal maanden later stonden we op een rots, ergens hoog boven het Spaanse Toledo. Naast ons stond de Tourwinnaar van 1959, Federico Bahamontes, ofte de Adelaar van, jawel, Toledo. ja, hij was enorm vereerd dat er een v laams koersblad naar hem vernoemd zou worden, en ja, hij wilde ons maar al te graag gidsen door de stad waar hij geboren en getogen was. Waarop de kwieke tachtiger ons op sleeptouw nam van het ene café naar het andere restaurant, alwaar hij menig glas wijn achterover sloeg, aan de babbel raakte met iedereen die hij tegenkwam, intussen doorratelde over leven, werk én die ene
Tourwinst, en de telefoontjes onbeantwoord liet van zijn vrouw, Fermina, die hem op zijn voicemail steeds indringender smeekte snel huiswaarts te keren. De laatste tussenstop was het kantoor van Federico zelve. Het bureau uit massief donkerbruin hout, de vele bekers en trofeeën en de reusachtige foto van de nog jonge Bahamontes sprongen al in het oog, maar de absolute eyecatcher in de door schelle tl-lampen verlichte ruimte was toch de bronzen adelaar die net achter Federico’s bureaustoel een prominente plaats innam. Een adelaar zoals er ook eentje staat in KOERS.

Het mooiste van de KOERS

In het boek 'Het mooiste van de koers' lees je persoonlijke koersverhalen van onder meer Marc Uytterhoeven, Wim Opbrouck, Freddy Maertens en Tim Wellens. Hun anekdotes refereren aan memorabele wielermomenten of aan kanttekeningen in de wielerhistorie, telkens gekoppeld aan een object uit de verzameling van het museum KOERS. De koers bulkt immers van de bijzondere verhalen. Geniet van deze mooie selectie!
Ontdek Het mooiste van koers

Anderen kochten ook