Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Die keer dat David Steegen 3 paar Nikesneakers kreeg van Anthony Vanden Borre

Elke dag een wonder! Zo ervaarde RSCA woordvoerder David Steegen zijn loopbaan bij de grootste club van het land. Hij schreef er het gelijknamig boek over dat bol staat van de inside anekdotes over spelers, voorzitters en trainers. Met zijn scherpe pen gunt hij elke voetballiefhebber een blik achter de schermen van het wonderlijke instituut Anderlecht. Een van de ankedotes is 'Merci' met David Steegen, Anthony Vanden Borre en 3 paar Nikes in de hoofdrol.

"Fais parler tes pieds"

Bijna twee seizoenen lang kwijt ik mij gedwee van de eenvoudige taak om Anthony af te schermen van de boze buitenwereld. Na elke gespeelde wedstrijd spoed ik mij naar de kleedkamer en draag hem op om niet te praten, nog even te wachten, tot de tijd rijp is. “Fais parler tes pieds” moet zowat de zin zijn die ik het meest tegen hem uitspreek.

Vanden Borre volgt de instructies op, maar bepaalde pers laat niet los.

Op een dag komt zijn vaste begeleider, Jean-François Lenvain, mijn kantoor binnen. Hij laat me een artikel zien van een sensationeleFranstalige website. Anthony is op dat moment geblesseerd. Een boze Zuid-Koreaan schopte hem onderuit op het WK van 2014. Zijn been ligt in het gips. Hij loopt op krukken. VDB had op zondagmiddag, samen met enkele vrienden, een wedstrijd van RSC Anderlecht bijgewoond in het stadion. Na de match hadden ze de wagen volgetankt, ergens in Brussel. Tijdens het tanken hadden ze frisdrank gekocht en een bal uit de koffer gehaald om wat te voetballen. Anthony keek vanuit de koffer toe en filmde het wedstrijdje onder luid gejuich. Jonge mannen onder elkaar.

De website suggereert dat VDB dronken was en dat hij gevoetbald had, in het gips. Een leugen. Anthony is er niet mee opgezet en stuurt Jean-François uit. VDB is erg verlegen. We zoeken hem samen op. We peilen naar zijn versie. Hij ontkent. Staalhard. Anthony kan niet liegen. Ik beloof hem actie te ondernemen.

Ik stel een erg duidelijke e-mail op voor de directeur van de Franstalige commerciële zender. Niet voor de journalist of de hoofdredacteur. Voor de grote baas.

De mail beschrijft de ware toedracht. Ik dreig niet met maatregelen, maar voeg eraan toe dat RSC Anderlecht de zender steeds zal verwelkomen, zij het uitsluitend op persconferenties. De zender in kwestie is de rechtenhouder van de Champions League en de Europa League.

Anthony gaat akkoord met de boodschap. “P****n, David, tu es le boss”, kirt hij na het lezen van de mail. Binnen het uur wordt het stuk verwijderd en vind ik verontschuldigingen in mijn mailbox.

Enkele dagen later liggen er drie paar gloednieuwe Nikesneakers op mijn bureau. Voor mijn dochters en voor mijn vrouw.

Van Anthony Vanden Borre.

Leven achter de schermen van paars-wit

Elke dag een wonder geeft je een unieke blik achter de schermen van RSC Anderlecht van David Steegen, de woordvoerder van paars-wit. Verwacht je aan schitterende verhalen over voorzitters, trainers en spelers.
Elke dag een wonder

Anderen kochten ook