Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Zo geeft Steffi Vertriest zich een boost in de ochtend

Het valt haast bijna niet te geloven, maar er was een tijd dat Steffi Vertriest 4 dagen op 7 stopte aan de frituur voor haar ontbijt dat bestond uit twee Bicky Burgers en een blikje Red Bull. Ze gooide het roer om en verander haar levensstijl drastisch. Eerder schreef de populaire blogster kookboeken over gezond eten, nu gaat ze een stapje verder in haar boek 'De beste jij" en vertelt hoe zij omgaat mlet voeding, beweging, slaap, lucht & licht, ontstressen en spiritualiteit. Een van haar tips? Neem regelmatig een koude douche.

Are you crazy!?

Steffi: 'Ik hoor het je al denken: koud douchen, you crazy?! Ik had al heel veel mensen lyrisch horen vertellen over de vele effecten ervan alvorens ik het ook echt een kans gegeven heb – ook ik heb vaak met mijn ogen gerold wanneer mensen erover begonnen tegen mij. Heel lang heb ik het totaal afgezworen. Ik haat namelijk koude. Echt. Kou is vreselijk! Telkens als iemand op een lezing of tijdens één van mijn opleidingen er iets over zei, dacht ik bij mezelf, ‘ik doe al genoeg mijn best op andere domeinen, dit kan ik heus wel missen.’.

Maar op een dag, na wederom een heel poëtische uiteenzetting over hoeveel het wel voor iemand betekend had, heb ik het dan toch een kans gegeven. En eigenlijk viel dat een stuk beter mee dan ik dacht. Ik doe het first thing in the morning. Ik neem de sproeikop in mijn hand, zet het water op het allerkoudste en werk van onder naar boven. Een beetje gelijkaardig als bij het droogborstelen eigenlijk. Eerst mijn benen, één voor één, dan mijn armen één voor één, gevolgd door buik en borst en daarna over mijn rug. In het begin was het hooguit 20 seconden, maar ondertussen kan ik er best lang onder blijven. Ik zorg een koudeprik, geen onderkoeling.

Ondertussen zit het zo routineus in mijn ochtend dat ik er enorm van kan genieten. Het koude water op mijn huid voelen doet me ook altijd nog verbazen hoe heerlijk warm mijn eigen lijf is. Het geeft me meteen een boost in de ochtend. Al moet ik vlak voor ik eronder stap nog altijd even tegen mezelf zeggen: het is gewoon koud Steffi, niet meer dan dat.'

De voordelen van een koude douche

  • Stimuleert je immuunsysteem. Studies toonden aan dat koudedouches zorgen voor extra veel witte bloedcellen, dewelke ons beschermen tegen ziekten.
  • Stimuleert je mentale gezondheid. Een studie toonde aan dat 2á 3 keer per week een koude douche nemen depressieve symptomen verminderde. Het werkt als een minivorm van elektroshocktherapie waardoor je ook meer alert wordt en meer energiekrijgt. Er worden ook endorphines vrijgegeven, wat je blijer maakt. (Wanneer je eronder staat, voel je je misschien niet happy,maar wel daarna en zeker wanneer je het vaker doet!)
  • Stimuleert je metabolisme. Het hebben van te veel vet is bijzonder ongezond en wordt gelinkt aan obesitas en hart- en vaatziekten, maar ‘bruin vet’ (dat is het vet dat bij baby'tjes aanwezig is bijvoorbeeld) daarentegen wordt gelinkt aan een gezond lichaam, het wordt gebruikt als energie en beschermt tegen koude. Het is geheel wat anders dan het witte vet dat zich vastzet op onze buik en heupen bijvoorbeeld. Bruin vet zorgt voor een betere vetverbranding en op deze manier kunnen koude douches ook goed zijn voor mensen die willen afvallen.Koude douches zorgen er namelijk voor dat bruin vet gestimuleerd wordt.
  • Stimuleert circulatie. Door ons lichaam in contact te brengen met het koude water zal ons lichaam zorgen voor een verhoogde toevoer van vers, zuurstofrijk bloed. Wat onder andere je huid ten goede kan komen maar ook je hersteltijd na het sporten bijvoorbeeld.

Boek in de kijker

De beste jij

Steffi Vertriest

Steffi vertelt over de zes pijlers van gezondheid die een waanzinnige impact op haar healthy lifestyle hebben. Over het belang van voeding, beweging, slaap, lucht & licht, ontstressen en spiritualiteit. Vol met tips en tricks om de allerbeste vorm van jezelf te worden.

Meer over het boek

Anderen kochten ook