Borgerhoff & Lamberigts gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
Akkoord

Waar ben je naar op zoek?

Welke rol speelt de roos in 'Le Petit Prince'?

'Op Rozen' van Liesbet Vereertbrugghen is geen boek waar je een systematisch historisch overzicht van de roos als ‘graadmeter van de beschaving’ kan verwachten en al zeker geen praktische tuingids. Het is eerder een pelgrimstocht op zoek naar de onderliggende betekenis van de roos, naar een verklaring voor haar sterallures en haar ‘unique selling proposition’. De auteur verzamelt feiten en verhalen waarin de roos – en ook Rosa – een opmerkelijke rol spelen. Zoals in het verhaal van 'Le Petit Prince' van Antoine de Exupéry dat we je bij wijze van teaser graag meegeven.

Als volwassene heb je er meer aan

‘De kleine prins’ schenk ik al eens aan kleine kinderen die groot worden. Onlangs kocht ik het voor Marie en zo kreeg ik het weer in handen. Voor een kind is het boek eigenlijk niet zo eenvoudig, als volwassene heb je er meer aan. Intussen ook wat belegen en moraliserend, maar de essentie blijft me toch bij. Dat ‘houden van’ neerkomt op ‘goed zorgen voor elkaar’, elkaar ‘nodig hebben’ of elkaar ‘temmen’, zoals de vos het omstandig uitlegt. ‘Alleen met je hart kan je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.

BÉSIXDOUZE

De kleine prins woont op een planeet, niet groter dan een huis, samen met een (slechts één) hooghartige roos en ‘drie vulkanen die niet hoger reiken dan mijn knie en waarvan er een misschien voorgoed is uitgedoofd’. De planeet blijkt asteroïde B 612 (genaamd, Bésixdouze) te zijn, in 1909 één keer gezien door een Turkse sterrenkundige en in 1993 definitief geregistreerd door Japanse astronomen. Zoals op andere planeten groeien er ‘kruid en onkruid’ en ‘goede en slechte zaden’ (zoals de vervelende apenbroodboomzaden die zijn planeet kunnen doen openbarsten eens ze bomen worden).

Wanneer op een zekere dag de roos ontluikt, stelt ze zich hooghartig aan: ze heeft een hekel aan tocht, ’s avonds wil ze onder een stolp, en met haar vier doornen kan ze tijgers aan. Omdat de kleine prins de roos op haar wenken bedient en goed voor haar zorgt, ontstaat er een vriendschap. De roos legt haar hovaardigheid af. De gevoelige, eenzame prins gaat op reis, op zoek naar vrienden. ‘Ik geloof dat hij ontsnapte met een troep wilde trekvogels.’ Hij komt terecht op andere planetoïden waar hij vreemde volwassenen ontmoet. Wanneer hij op de planeet aarde terechtkomt, midden in de woestijn van Afrika, komt hij na lang stappen terecht in een tuin met bloeiende rozen. Wel vijfduizend. De prins die dacht dat zijn roos uniek was, is ontgoocheld en huilt. Dan komt de vos op hem af. (Hoofdstuk XXI)

Levensles van de vos

De kleine prins vraagt de vos te vriend, maar dat kan niet want de vos is niet tam. ‘Jij bent voor mij maar een kleine jongen als alle andere kleine jongens. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld...’ De prins begint het te begrijpen: ‘Er is een bloem die mij geloof ik tam heeft gemaakt’. Bij het afscheid zegt de vos tegen de kleine prins: ‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met je hart kan je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar (...) Alle tijd die je aan je roos hebt besteed, maakt je roos juist zo belangrijk (...) Je blijft altijd verantwoordelijk voor wat je tam hebt gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor je roos’.

Op Rozen

Liesbet Vereertbrugghen, producer en netcoördinator bij Klara, presenteert in 'Op rozen' de roos in haar cultuur-historische biotoop. Haar passie voor rozen, cultuur en muziek combineert ze in deze mooie publicatie,
Ontdek Op rozen

Anderen kochten ook